Jdi na obsah Jdi na menu
 


3. 1. 2016

Indický pávík | Indische Pfautaube | Indian Fantail

indicky-pavik-vzornik-03.jpg

 

 

Názvy dle ES:

de1.png Indische Pfautaube  Queue de Paon Indienfr1.png gb1.png Indian Fantail

 

Zařazení v seznamu plemen ES: strukturoví Č. 607.

Původ: staré asijské plemeno, v Indii známé už v XVI. století, zušlechtěn v USA.

 

Plemenné znaky

Silný, bohatě opeřený holub s vodorovným držením těla, ocas lehce trychtýřovi­tý a vzpřímený, nohy krátce opeřené, s variabilními pernatými ozdobami hlavy.

 

Posuzování

Celkový dojem — tělesné tvary — držení a velikost — tvar a nesení ocasu — krk a hlava — postoj a opeření nohou — barva a kresba.

 

Exteriér

Hlava: v poměru k tělu výrazná, protáhlá, s klenutým čelem, buď hladká, nebo se špičatou chocholkou, nebo s lasturovitou chocholkou s růžicemi.

Oči: při bílé hlavě tmavé, jinak oranžové, perlové, nebo tmavé.

Obočnice: úzké, barvou odpovídající opeření.

Zobák: středně dlouhý, nepříliš tenký, u bílých, žlutých, červených, štítníků a barevnoocasých masový, u šedohnědých, plavých, plavých kap­ratých, a lentových rohový, u modrých a černých černý. Ozobí malé a hladké.

Křídla: pod ocasem nesená, země se nedotýkající.

Ocas: velký, vzpřímeně držený, lehce trychtýřovitě nesený, hlavu minimálně o 4cm přesahující, ze zadního pohledu přinejmenším 3/4 kruhu tvořící.

Opeření: husté, ne však měkké.

Nohy: středně dlouhé, všechny prsty zcela na zemi stojící, krátce opeřené, prsty pokryty.

Krk: středně dlouhý, silný, vzpřímeně nesený, bez potřesu.

Postava: hruď široká, zaoblená, záda široká, zaoblená, 3 — 4cm dlouhá mezi kr­kem a ocasem. Kostrční žláza chybí.

 

Barva a kresba

Všechny barvy pravidelně rozložené, syté a čisté. Lentoví s širokým bílým ocasním pruhem. Barevnoocasí s barevnou, běloocasí s bílou horní a dolní poduškou. Štít­níci se 7 — 12 bílými letkami. Straky s pravidelně rozloženou barevnou kresbou, letky a ocas strakaté (ne čistě bílé).

 

Rázy

Jednobarevní — bílí, černí, šedohnědí, červení, žlutí, modří černopruzí, modří kap­ratí, stříbřití, stříbřití kapratí, mléční, vícebarevní. Lentoví — červení, žlutí. Barevno­ocasí — černí, červení, žlutí, modří. Běloocasí — černí, červení, žlutí, modří, modří kapratí. Straky — černí, šedohnědí, červení, žlutí, modří černopruzí, modří kapra­tí, stříbřití, stříbřití kapratí, mléční.

 

Vady

Příliš malé, nebo úzké tělo, potřes krku, neviditelná záda, vzpřímený postoj, let­ky dotýkající se země, nedostatečně rozevřený, mezerovitý, nebo neúpiný ocas, málo kulatý tvar vějíře, postoj na špičkách prstů, příliš nízký postoj, nedostateč­né opeření nohou, neúpiná, nebo chybně tvarovaná chocholka, ploché čelo, pří­liš dlouhý zobák, nedostatky barvy, velké vady kresby.

 

Kroužek č. 10